Samskabelse, selvudvikling, fællesskaber og bæredygtighed er oppe i tiden, og nogen gange er man så heldig, at trends smelter sammen i en højere enhed, der giver ekstra bonus på energi- og overskudskontoen.
2016 viste sig at blive et af den slags år, både udviklende for mig personligt, for os som familie, for gården som selvforsynende projekt og forhåbentlig også for de mange skønne energiske mennesker, der var med til at gøre året fantastisk.
For halvandet år siden, kiggede vi på hinanden og overvejede alvorligt, om vi skulle sælge.
Seks år med renovering af stuehus, små børn, opbygning af dyrehold, indtil flere jobskifte og det pres på overskuddet, den slags altid fører med sig, havde efterhånden sat sine spor på de ca. 1000 kvm udvendige bygninger, og ukrudtet havde efterhånden overtaget og fået alt andet end de gamle frugttræer til at kapitulere.
Hele grunden og familien skreg på ekstra hænder – og mange af dem. Den slags kan selvfølgelig ordnes på mange måder; rengøringshjælp, havemand, au-pair, barnepiger osv. Alt sammen noget, der betød et øget indtjeningsbehov. Hvad gør man så?
I alle vores år på gården har forskellige folk haft deres campingvogne stående mod et beskedent beløb. Men indtjeningen ved det, ville ikke kunne betale en af ovenstående løsninger i mere end højest to dage. Til gengæld var alle ejerne nogle gevaldig rare og hyggelige folk, så hvorfor ikke sørge for at lave noget sammen med dem. Så vi fik konverteret deres betaling til en weekends arbejde, hvilket betød, at vi i løbet af et par weekender fik kalke alle udbygninger, samtidig med vi fik nogle gode snakke og samledes om gode måltider. På alle måder meget mere givende end lidt håndører.

Vores gode ven Kasper opfordrede til, at vil meldte os som WWOOF værter. Det betød, at vi skulle åbne vores hjem for folk, der gerne ville lære noget om økologisk bæredygtigt landbrug, og have fri kost og logi mod at arbejde nogle timer i løbet af ugen.
Det blev meget hurtigt til en af de mest givende beslutninger i vores liv. Og selvom vi nu har fået indhentet syv års forsømmelse af gården på de sidste to år, så er det slet ikke det, der har været det givende. De sidste to år, har vi været omgivet af skønne mennesker, der har delt deres erfaringer og entusiasme, givet os et bedre kendskab til verden omkring os og udvidet vores horisont. Serveret skønne måltider, givet ris og ros, kommet med input til måder at leve et mere enkelt liv, og vist os, at vores måde at leve på, er noget andre mennesker føler sig inspireret af. Og det er i sig selv givende.
Så udover vi nu er nået til et sted, hvor gården ikke længere minder om en vindblæst, forsømt og forladt kulisse til en gyserfilm, har vi desuden fået skønne nye venner rundt omkring i verden, hvoraf flere netop har forladt gården efter en genforening for alle dem, der har rørt og stadig rører også igennem de sidste to år.
Det er på tidspunkter som disse, man føler sig rigtig rig – helt uden at have overskud på bankkontoen, men til gengæld et bugnende overskud på den menneskelige konto, og i vores verden tæller det så enormt meget mere.