Det er æblesæson. Og i år rammer vi vel igen omkring et ton.
Det er en fest at være frilandsgris på den her tid af året. Med de mængder, vi kan høste, er der fast æblemos på menuen. Alle æbler med kraftige stød, råd, orm eller andet, vi andre er for kræsne til at spise, ekspederes direkte videre.
Vi moster, så der er most i fryseren til de næste mange måneder. Vi koger æblegrød til at peppe havregrynene op til morgenmaden. Vi koger marmelade til den udvidede morgenmad med friskbagte boller i weekenden. Vi bager tærte og kage, laver salater og koger dem med hyldebær til hyldebærsaft.
En af mine personlige favoritter er kombinationen af karry, løg og æble. Så vi bager pirogger med karry, løg, æble og kød som supplement til den traditionelle madpakke, laver mulligatawny med æble og kylling, og vores version af ristaffel af sammenkogte simreretter med svine småkød.
Hvis ellers vi var til det, ville vi sikkert have æbleflæsk på menuen indtil flere gange om måneden.
Og selvom der er æblefest i både svinefold og køkken, bliver leveret æbler til børnehave, skole mv. så er der stadig rigeligt.
Weekenden bød på godt vejr, imiteret skovtur i hasselhegnet og besøg af gode venner lørdag aften. Det skulle udnyttes til flere æbleeksperimenter. Det blev til en dejlig frisk dessert i form af æblesuppe med vaniljeparfait og hakkede friske hasselnødder. Det bliver ikke sidste gang, den er en del af gæstemenuen, selvom gæsterne indtil næste års nøddesæson må tage til takke med tørrede hasselnødder – dog stadig af egen avl!