Findes der nogen bedre start på morgenen end at få skyllet søvnen af kroppen og sætte sig ud til en kop kaffe og friskbagte boller, der lige er kommet ud af ovnen?

Disse boller er perfekte til formålet. Dejen røres om aftenen står i køleskabet natten over. Om morgenen står du op går direkte i køkkenet, sætter bollerne på en bageplade med en våd ske og smider dem direkte i den kolde ovn. Bollerne efterhæver i ovnen, mens den varmes op, og du selv går i bad. Når du kommer ud af badet, er bollerne færdige og kan køle af på en bagerist, mens kaffen brygges, og du kommer i tøjet, får lagt make-uppen, sat håret eller hvad du nu har behov for om morgenen. Når du er færdig er kaffen klar og bollerne lune.

Gå-i-bad-boller – ca. 15. stk.
½ liter koldt vand
1 spsk. Salt
10 gr. Gær
600 gr. Hvedemel eller halvt hvede/halvt fuldkorn

Gæren opløses i vand og de øvrige ingredienser tilsættes. Røres sammen i en skål, der stilles i køleskabet natten over. Næste morgen sættes bollerne med en våd ske på en bageplade og puttes i en kold ovn, der sættes på 250°. Bager ca en halv time, men check dem efter 20-25 minutter, da bagetiden afhænger af ovnen.

Bæredygtighedstip
Når du nu har fået varmet ovnen godt op med bollebagningen, hvorfor så ikke udnytte det? Hvis du bruger 5 minutter mere, når du lægger bolledejen om aftenen på også at lægge et rugbrød uden surdej, får du bagt rugbrødet, mens du nyder morgenmaden.
Det er de færreste af os, der har tid og overskud til friskbagte boller i hverdagen. Jeg bruger i stedet ti minutter fredag aften, og får sikret morgenbollerne til lørdag morgen og rugbrødet til hele ugen med et minimum af strøm- og tidsforbrug. Det tager faktisk længere tid at køre til bageren lørdag morgen – til gengæld synes jeg, det er både billigere, bedre og hyggeligere.