Jeg kan lige så godt indrømme det med det samme; Jeg duer ikke til at vedligeholde en surdej.
Til gengæld gider jeg oprigtig talt ikke købe rugbrød i et supermarked. Rigelige mængder af tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og brødskiver, der glinser så meget, så man mistænker brødfabrikkerne for at smøre deres skæremaskiner ind i brylcreme for at lave perfekt skårne og skinnende rugbrødsskiver.

På den anden side, gider jeg oprigtig talt ikke betale, hvad det koster at købe ordentligt bagerbrød, og brødblandinger er bare for meget i modsætning til vores værdier om at gøre tingene enkelt og fra bunden. Kan du se dilemmaet?
Eneste løsning var at lave mit eget rugbrød, der ikke behøver surdej, og som er overkommeligt at bage, selv med en travl hverdag og små børn.
Kombinationen af kærnemælk og hvidtøl giver brødet en god blanding af syre fra mælken og sødme fra malten i øllet.

Opskrift til 1 brød:

10 gr. Gær
1 flaske hvidtøl
Ca. 3,5 dl kærnemælk (så det passer med i alt 7 dl væske)
2 spsk. salt
100 gr. Knækkede rugkerner (ikke udblødt)
600 gr. Rugmel
300 gr. Hvedemel.

Det hele røres på røremaskine (du kan sagtens bruge dejkrogene til håndmixeren, så tager det bare et par minutter længere). Dejen kommes i en silikoneform eller formes som et sønderjydsk rugbrød (hvilket vil sige uden form) og stilles til hævning i køleskabet natten over.
Næste morgen varmes ovnen op til 250°, brødet stikkes i bund med en kødnål flere steder og sættes i ovnen, der skrues ned til 190°.
Brødet bages 1time og 10 minutter.
Jeg har forsøgt mig med at bage brødene i almindelige rugbrødsforme, men af en eller anden grund, bliver resultatet mærkeligt, så jeg er gået over til silikone, men det bliver udmærket helt uden form, det får bare en mere buet form.

Bæredygtighedstip

Vi er ikke særligt gode til at få drukket kærnemælk, så derfor bager jeg tre brød af gangen og får på den måde brugt en hel liter mælk, inden den bliver dårlig. Så jeg bruger 20 minutter hver 2. uge og sparer på den måde både penge, og strøm fordi ovnen kun skal varmes op den ene gang og får rugbrød, der er sundt og mætter på én gang.

Flere bæredygtighedstip

Når du nu alligevel står midt i rugbrødsdejen fredag aften og ved, at du næste morgen skal varme ovnen op til 250°, hvorfor så ikke bruge 5-7 minutter ekstra i køkkenet på at overraske familien med friskbagt morgenbrød, der skal i en kold ovn, der varmes op til netop 250°?
Mine gå-i-bad-boller vil være perfekte. De skal røres med en ske, hæve i køleskab natten over, sættes med en ske og direkte i en kold ovn, hvor de hygger sig en halv times tid, til ovnen er varmet op. I mellemtiden kan du nå i bad, få lavet kaffe og bagefter smide dine rugbrød i en forvarmet ovn.

Sidste bæredygtighedstip

Hvis rugbrødet til sidst er ved at være lidt tørt, og der stadig er et par skiver tilbage, kan det sagtens klare en ekstra kulinarisk omgang. Nu er det jo ikke alle, der har en grisespand til brød- og andre madrester, så jeg anbefaler at skære brødet i tern og smide det i en pose i fryseren. Det er perfekt ristet i smør på en pande som rugbrødscroutoner til en cremet grøntsagssuppe – fx. græskarsuppe med jordnøddesmør.