En hyldest til hylden

En hyldest til hylden

Hylden har i århundreder haft en mytisk og magisk betydning. I den nordiske mytologi var den kendt som Frejas plante, og den er kendt for at blive anvendt blandt både hekse af den moderne slags men også blandt dem, der blev brændt på bålet i gamle dage.

På gården har vi rigeligt hyld, og selvom vi til tider er lidt træt af de mange selvsåede planter, som tjørnehække og andet skal konkurrere med, så tror vi fuldt ud på dens helbredende evner. Om ikke andet har den en helt klar positiv indvirkning på vores velvære på alle fire årstider.

Således elsker vi på de ruskende, mørke og våde efterårsaftener at putte under tæpperne i sofaen, mens vi holder den snigende efterårsforkølelse stangen med en kop varm hyldebær saft. Den lilla drik indeholder en række godt antistoffer, som efter sigende også findes i udtrækket fra rød solhat i Echinaforce. Men helt ærligt, så er smagen af varm hyldebærsaft altså en smule bedre end et naturlægemiddel, især når man tænker over, at saften kan laves næsten uden at bruge penge, hvis man lige bortregner den smule sukker, der tilsættes.

Vi har også i mange år været storforbrugere af hyldeblomstsaft. Under mine graviditeter udgjorde hyldebrus (saft med danskvand) med en håndfuld isterning overlevelse forskellige sociale festlige sammenhænge. Det gav ligesom en illusion af at drikke drinks med sjove paraplyer ligesom alle de andre deltagere.
Samme saft giver jordbærmarmeladen et ekstra frækt pift, som gør den til en absolut favorit hos alle husets beboere, permanente såvel som midlertidige.

I vinter genså vi nogle gamle afsnit af River Cottage, som vi vist ikke kan frasige os at være en smule inspireret af. Der serverede de til en sommer-event champagne på hyldeblomst, og da jeg i denne sommer fyldte rundt og besluttede at holde en selvforsynende bæredygtig fest, stod det klart, at der skulle eksperimenteres med velkomstdrink fra markhegnet.

Resultatet blev en frisk, sødlig og mildt boblende vin, der mindede mere om en hyldeblomst-asti end en champagne. Den kan varmt anbefales, og husbonden er allerede i gang med at flytte selvsået hyld fra haven og ud i læhegnet for på sigt at sætte den boblende forfriskning i produktion.