For halvandet år siden stødte jeg for første gange på chokoladerugbrød som eftermiddagssnack til et møde i stedet for den sædvanlige kage. Alle mødedeltagere var voldsomt begejstrede, og en kollega forsøgte sig endda med at gå i kantinen for at tiltuske sig opskriften. Nu er det jo almindelig kendte, at kokke er hurtige i replikken, så vores kække køkkenchef tilbød beredvilligt at sætte min kollega i forbindelse med det firma, der producerer bake-off produktet… Den gik jo ikke. I stedet gik der sport i at få lavet en acceptabel efterligning, der måske ovn i købet havde haft kontakt en større andel af rug, end bake-off produktet, hvis mørke farve vist mest skyldte tilføjelse af mørk sirup. Nu er jeg langt om længe, så meget i hus med efterligningen, at ungerne er vilde for at få chokoladerugbrødet med som eftermiddagssnack til madpakken, og kollegerne har godkendt slutresultatet.

15 gr. gær
½ spsk. groft salt
½ liter mælk
2 spsk. olie
200 gr. udblødte rugkerner (passer ca. med 1 dl rugkerner og 1 dl vand)
100 gr. solsikkekerner
50 gr. hørfrø
120 gr. havregryn
100 gr. rugmel
300 gr. hvedemel
200 gr. hakket god mørk chokolade
2 spsk. kakaopulver
100 gr. grofthakkede hasselnødder

Gæren opløses i mælk og tilsættes olie og salt.
Alle øvrige ingredienser kommes i og dejen røres enten på røremaskine eller med dejkrogene på håndmikseren.

Dejen hældes ud på en bagepapirbeklædt bageplade og formes til en stor firkant.
Dejen stilles til hævning i køleskab natten over (jeg er så heldig, at mit køleskab godt gider spise” en hel bageplade, hvis dit ikke kan det, kan du bruge et spækbræt, som du lægger bagepapiret med dejen på, og næste morgen trækker du forsigtigt bagepapiret over på en bageplade)

Næste morgen skærer du ned igennem firkanten i tern, der passer til den størrelse chokoladerugbrød, du gerne vil lave. Hvis du bruger en våd brødkniv, hænger kniven mindre fast i dejen.

Rugbrødene bages ved 200° i ca. 20 minutter.

Når brødene er færdigbagte køles de på en bagerist, hvorefter de brækkes fri ved hjælp af ridserne, du lavede med brødkniven.