En af de mange fordele ved at bo på landet er, at der er så tilpas langt til naboen, at de ikke bliver generet, når nu den glade bondegårdsfamilie skal udleve deres urinstinkt og tænde bål på de mest mærkværdige tidspunkter.
De senere år er bål blevet en mere integreret del af danskernes udeliv. Vi er for længst forbi fædrenes udfordringer med at få tændt et alt for vådt Sankt Hans bål i regnvejr, og sommeren igennem er supermarkederne proppede med bålpander, popcornsnet og andet bålgrej, der kan appellere til forbrugskulturen.

Efter vi flyttede på gården har båltænding fået en helt ny og meget mere praktisk betydning. Det er den foretrukne metode til at varme vand, når der skal slagtes høns, og hønsene skal dyppes i varmt vand for at lette plukningen. Det er den hurtigste, hyggeligste måde at varme vand, når der skal laves brændenældeøl eller hjemmeslagtes grise til eget forbrug. Og når bålet samtidig laves af tørt kvas, som har en fortid som juletræ, afklippede grene, hækaffald o.lign. og derefter foder til gederne, så har bålet fordelen af at være en rimelig CO2 neutral optændingsform.

Og så er der naturligvis også de tilfælde, hvor bålet bare er til hygge og glæde for børn, der elsker at flække og save brænde og som efterhånden er ganske erfarne i optænding. De er så privilegerede, at de ikke behøver bekymre sig om blæsevejr og eftersom bålstedet er placeret under et kæmpe træ, er mildt regnvejr heller ikke en gigantisk udfordring.

Nogle gange viser det praktiske og hyggelige formål sig at gå hånd i hånd. Fx når deres mor skal forberede en middag til 60 mennesker, hvor der både skal bages, koges og laves is i forvejen. Alt sammen i så god tid, at det stiller lidt større krav til fryserkapaciteten end sædvanligt, især når vi kort forinden har slagtet grise, der også optager en del plads.

Således så vi forleden os selv sidde foran bålet og grille pølser og bage snobrød til bålhotdogs frokost med små bløde snefnug, der dalede ned og smeltede i flammerne. Ungerne var lykkelige, og der var jo sådan set ikke nogen grund til at fortælle dem, at den helt ekstraordinære båldag udelukkende skyldtes, der skulle ryddes pølser ud i fryseren.